Mleko cieszy się popularnością na całym świecie od tysięcy lat.
Z definicji jest to płyn bogaty w składniki odżywcze, który samice ssaków produkują, aby nakarmić swoje młode.
Najczęściej spożywane są od krów, owiec i kóz. Kraje zachodnie piją mleko krowie najczęściej.
Spożycie mleka to gorący temat w świecie odżywiania, więc możesz się zastanawiać, czy jest to zdrowe, czy szkodliwe.
Poniżej znajduje się kilka potwierdzonych naukowo korzyści zdrowotnych płynących z mleka, dzięki czemu możesz zdecydować, czy jest to właściwy wybór dla Ciebie.
Profil odżywczy mleka jest imponujący. W końcu jest przeznaczony do pełnego odżywiania nowonarodzonych zwierząt.
Mleko jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym „składników odżywczych budzących obawy”, które są niedostatecznie spożywane przez wiele populacji.
Dostarcza potasu, witaminy B12, wapnia i witaminy D, których brakuje w wielu dietach. Mleko jest również dobrym źródłem witaminy A, magnezu, cynku i tiaminy.
Ponadto jest doskonałym źródłem białka i zawiera setki różnych kwasów tłuszczowych, w tym sprzężony kwas linolowy (CLA) i omega-3.
Sprzężony kwas linolowy i kwasy tłuszczowe omega-3 są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i chorób serca.
Zawartość odżywcza mleka jest różna w zależności od czynników, takich jak zawartość tłuszczu oraz dieta i traktowanie krowy, od której pochodzi.
Na przykład mleko od krów, które jedzą głównie trawę, zawiera znacznie większe ilości sprzężonego kwasu linolowego i kwasów tłuszczowych omega-3 Ponadto organiczne mleko krowie karmione trawą zawiera większe ilości korzystnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina E i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i zwalczać stres oksydacyjny.
Mleko jest bogatym źródłem białka, a jedna filiżanka zawiera go aż 8 gramów.
Białko jest niezbędne do wielu ważnych funkcji organizmu, w tym wzrostu i rozwoju, naprawy komórek i regulacji układu odpornościowego.
Mleko jest uważane za „kompletne białko”, co oznacza, że zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania organizmu na optymalnym poziomie.
W mleku występują dwa główne rodzaje białek – kazeina i białko serwatkowe. Oba są uważane za wysokiej jakości białka.
Kazeina stanowi większość białka znajdującego się w mleku krowim, stanowiąc 70–80% całkowitej zawartości białka. Serwatka stanowi około 20%.
Białko serwatkowe zawiera aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach: leucynę, izoleucynę i walinę, z których wszystkie mają korzystny wpływ na zdrowie.
Mleko krowie jest zdrowym produktem który warto włączyć do swojego jadłospisu. Daje wiele korzyści jednak należy pamiętać o stosowaniu bogatej i różnorodnej diety. Są oczywiście osoby uczulone na ten rodzaj mleka które muszą zastępować go np. mlekiem bez laktozy.