Innym sposobem, w jaki można nadal cieszyć się mięsem na diecie obniżającej poziom cholesterolu są mniejsze porcje mięsa w posiłkach.
Spróbuj zwiększyć porcje warzyw i zbóż i zmniejszyć ilość mięsa na talerzu. Zamiast mięsa wielkości pięści na przykład, możesz spróbować mieć połowę mniej na talerzu.
Należy również upewnić się, że masz więcej warzyw i ziaren na talerzu niż mięs. Napełnianie talerza warzywami i ziarnami może pomóc poczuć się pełniejszym.
Użyj mięsa jako przyprawy. Innym sposobem na zmniejszenie ilości podawanego mięsa jest oglądanie mięsa jako przyprawy, a nie skupienie się na posiłku. Można posypać małą porcję mięsa sałatkę.
Można również przygotowywać posiłki, które są warzywami z niewielką ilością mięsa dodanego do smaku lub przypraw. Na przykład możesz zrobić zupę na bazie mięsa ale niech to będzie zupa warzywna. Lub możesz użyć kawałka mięsa, aby przyprawić warzywa i fasolę z gulaszem.
Zmniejsz liczbę posiłków, które zawierają mięso. Zamiast wycinać mięso całkowicie z diety obniżającej stężenie lipidów, spróbuj zmniejszyć ilość mięsnych posiłków tygodniowo.