Obecnie bardzo często poruszany jest problem otyłości, ponieważ dotyka on wielu osób na całym świecie. Tyjemy z wielu przyczyn często nie zdając sobie nawet z nich sprawy.
Wszystko, dlatego, że w naszym organizmie pojawiają się, a następnie odkładają nadwyżki energii, a tym samym tkanka tłuszczowa systematycznie się powiększa. Tkanka tłuszczowa tworzy się na ogół przez dwa składniki – węglowodany i tłuszcze.
Mówiąc o tkance tłuszczowej, jaka odkłada się ze spożycia cukrów, musimy zdawać sobie sprawę, że znajdują się one przede wszystkim w słodyczach, białym pieczywie, czy też w makaronie. Cukry proste zawarte w tych produktach stopniowo są uwalniane, a to sprawia, że masa naszego ciała powiększa się. Przybierać na masie możemy także poprzez spożywanie znacznej ilości tłuszczów. Są to produkty wysokokaloryczne, jakie to odkładają się w naszym organizmie.
Jeśli chcemy je ograniczyć, z całą pewnością nie powinniśmy spożywać frytek, smażonego mięsa, czy też produktów typu Fast food. Są one nie tylko tuczące, ale często nawet groźne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.