Miłośników miodów nie brakuje. Miód malinowy jest jednym ze stosunkowo mało znanych rodzajów miodu. Szkoda, bo zawiera on wiele właściwości zdrowotnych, a oryginalny smak sprawia, że znajdziemy dla niego wiele zastosowań.
Miód malinowy posiada lekko kwaskowy posmak malin. Owocowa nuta sprawia, że po ten rodzaj miodu bardzo często sięgają wielbiciele owoców jagodowych.
Miód jest bogaty w potas, fosfor, a także w żelazo. Ponadto, znajdziemy w nim liczne witaminy z grupy B. Nie ulega wątpliwości, że znajdziemy w nim także olejki eteryczne. Ze względu na atrakcyjne walory smakowe oraz liczne walory zdrowotne, miód najlepiej jest spożywać na surowo.
Miód malinowy posiada silne właściwości rozgrzewające oraz napotne. Będzie więc idealny dla osób borykających się z przeziębieniami oraz grypą. Z całą pewnością w sezonie jesiennym i zimowym warto profilaktycznie wprowadzić go do swojej diety.
Warto zaznaczyć, że malinowy miód świetnie komponuje się z pieczywem, zarówno tym wytrawnym, jak i ze słodkimi bułeczkami. Warto dodać go również do owsianek, kaszy jaglanej, a także do muesli. Nie da się ukryć, że miód ten wzbogaci również smak domowych wypieków. Miłośnikom wysokiej klasy trunków do gustu przypadnie również nalewka przyrządzona na bazie malinowego miodu.
Niewiele osób wie, że miód malinowy warto zastosować także zewnętrznie. Szczególnie powinien przypaść do gustu posiadaczkom cer suchych, wrażliwych i odwodnionych. Używając miodu malinowego można przygotować domową maseczkę nawilżającą. Możemy użyć jej nie tylko do pielęgnacji cery, ale również do pielęgnacji włosów.
Olejki eteryczne, które zawarte są w miodzie malinowym wykazują działanie odprężające. Z tego też względu, dobrze byłoby wykonać masaż z użyciem wspomnianego miodu.
Aby móc cieszyć się licznymi zaletami miodu malinowego, konieczne jest jego regularne i systematyczne stosowanie. Tylko wówczas możliwe będzie uzyskanie odpowiednich efektów. Dotyczy to zarówno zastosowania wewnętrznego, jak i zastosowania zewnętrznego.