Nasiona dyni to jadalne nasiona zwykle prażone do spożycia. Są częstym składnikiem kuchni meksykańskiej i często są spożywane jako zdrowa przekąska. Są one czasami określane jako pepitas, po hiszpańsku „małe nasienie squash”.
Przyglądnijmy się możliwym korzyściom zdrowotnym nasion dyni, zawartości składników odżywczych, sposobom stosowania pestek dyni w diecie i możliwym zagrożeniom dla zdrowia.
Korzyści
Nasiona dyni są bogate w składniki odżywcze i mogą mieć wiele korzyści zdrowotnych. Nasiona te są dobrym źródłem zdrowych olejków, magnezu i innych składników odżywczych, które poprawiają zdrowie serca, kości i innych funkcji.
Nasiona są ogólnie uważane za doskonałe źródła potasu, magnezu i wapnia.
Nasiona roślin są również dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) i przeciwutleniaczy.
Kwasy tłuszczowe w nasionach dyni zawierają szereg korzystnych składników odżywczych, takich jak sterole, skwalen i tokoferole. Naukowcy opisali profil kwasów tłuszczowych nasion, ziaren i roślin strączkowych jako „sprzyjający”.
Są również dobrym źródłem magnezu, który jest ważny dla tworzenia kości. Wysokie spożycie magnezu wiąże się z większą gęstością kości i wykazano, że zmniejsza ryzyko osteoporozy u kobiet po menopauzie.
Składniki odżywcze w pestkach dyni mogą pomóc chronić przed cukrzycą typu 2. Reaktywne formy tlenu (ROS) odgrywają rolę w rozwoju cukrzycy, a przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć ryzyko.
W jednym eksperymencie szczury z cukrzycą zaczęły wracać do zdrowia po diecie zawierającej mieszankę lnu i nasion dyni.
Nasiona są dobrym źródłem magnezu.
Badania sugerują, że na każde 100 miligramów (mg) dziennego wzrostu spożycia magnezu ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 zmniejsza się o około 15 procent.
100-gramowa porcja nasion dyni może zawierać ponad 90 mg magnezu.
Niski poziom magnezu może zaburzać wydzielanie insuliny i obniżać wrażliwość na insulinę.
Nasiona dyni zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, przeciwutleniacze i błonnik. Ta kombinacja ma zalety zarówno dla serca, jak i wątroby.
Błonnik w pestkach dyni pomaga obniżyć całkowitą ilość cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Dotychczasowe badania sugerują, że kwasy omega-3 mogą:
- zmniejszyć ryzyko zakrzepicy i arytmii, które prowadzą do zawału serca, udaru mózgu i nagłej śmierci sercowej
- obniżają poziom LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów
- zmniejszyć miażdżycę, nagromadzenie tłuszczu na ścianach tętnic
- poprawić funkcję śródbłonka, miarę zdrowia krążenia
- nieco obniżyć ciśnienie krwi
Stwierdzono, że nasiona dyni zawierają sterole. W jednym badaniu naukowcy odkryli, że na każde 100 g jądra nasion dyni przypadało 265 mg całkowitej ilości steroli. Wiadomo, że sterole roślinne i fitosterole pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.
Ponadto korzystnie wpływają na trawienie oraz utrzymanie odpowiedniej wagi a także układ odpornościowy organizmu.