Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą zaledwie cztery witaminy, są to: A, D, E i K. Przyswajalność tych witamin wiąże się ściśle z obecnością tłuszczów w pokarmach, które spożywamy.
Jeśli w codziennej diecie zabraknie obecności tłuszczów, witaminy nie wchłoną się jak należy, a organizm będzie cierpiał na ich niedobór. Pamiętajmy też, że zapotrzebowanie na wymienione witaminy związane jest z wiekiem, masą ciała, aktywnością fizyczną oraz ogólnym stylem życia.
Które witaminy rozpuszczają się w tłuszczach?
Witamina A:
Niedobór tej witaminy prowadzi do pogorszenia stanu skóry oraz osłabienia wzroku. Poważnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą brak witaminy A w organizmie jest niepłodność, a także niskorosłość u dzieci. Nadmiar zaś prowadzi do zahamowania apetytu, bóli kostno- stawowych oraz wypadanie włosów. Witaminę A znajdziesz w maśle, jajach i wątróbce.
Witamina D:
Cukrzyca i krzywica to tylko niektóre z negatywnych skutków braku witaminy D w organizmie. Witamina ta wpływa korzystnie na układ kostny, system nerwowy, a także reguluje przepływ insuliny. Najlepszym źródłem witaminy D jest słońce. Pamiętajmy, że kremy z filtrem blokują przenikanie tej witaminy w głąb naskórka.
Witamina E:
Niezastąpiona witamina E jest antyoksydantem. Chroni komórki przed utlenianiem i niszczeniem. Ma działanie antynowotworowe. Działa też przeciwzakrzepowo. Witamina ta występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Mają ją: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rośliny strączkowe, orzechy włoskie, pistacje i migdały. Niedobory witaminy E występują bardzo rzadko i są związane z zaburzonym wchłanianiem się tłuszczu i chorobą genetyczną.
Witamina K:
Odpowiada ona przede wszystkim za krzepliwość krwi. Ma także właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antynowotworowe. Przy nadmiarze witaminy A występuje nadmierna potliwość i zaburzenia pracy wątroby. Gdy mamy jej za mało dochodzi do wolniejszego gojenia się ran i powstawania rozległych, wolno gojących się siniaków.
Wszystkie witaminy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli jesteśmy zaniepokojeni, możemy wykonać badanie laboratoryjne, które wykaże, czy brakuje nam którejś z witamin.