Rozmaryn to roślina należąca do rodziny ziół. Znana już w starożytności i uprawiana jest w wielu zakątkach ziemi, natomiast wywodzi się z obszarów Morza Śródziemnego. Poza tym możemy go spotkać w Izraelu, Francji, Grecji, Hiszpanii czy we Włoszech. Uprawa tej rośliny nie ominęła również polski ale nie osiąga już takich wysokości jak np. w okolicy Morza Śródziemnego.
Rozmaryn używany jest w kuchni do przyprawiania różnych potraw m. in. ryb, zup, drobiu i jagnięciny, stanowi też świetne połączenie z potrawami z ryżu. Najlepiej stosować go gdy jest świeży, ponieważ suszone zioła tracą swój smak i wartości. Ma delikatnie gorzkawy smak oraz silny korzenny zapach.
Jednak oprócz tego możemy go spotkać również w medycynie naturalnej. Pozyskuje się z niego olejek rozmarynowy, który pomaga na wiele schorzeń.
Możemy tu wymienić zapobieganie wrzodom żołądka i łagodzenie jego bólu, ponadto niszczy bakterie, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjne, przeciwzapalnie, poprawia odporność, a nawet wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo obniża on poziom cukru we krwi co zostało potwierdzone przez badania naukowe. Mogą więc stosować go osoby cierpiące na cukrzycę.
Ta roślina potrafi odpowiednio zadziałać też na naszą wątrobę oczyszczając ją i chroniąc przed uszkodzeniami. Należy wspomnieć także, że dzięki badaniom naukowym wykazano pozytywne działanie tej rośliny na oczy, a mianowicie chroni przed chorobą plamki żółtej.
Oprócz wielu zastosowań rozmarynu w medycynie oraz kuchni trzeba przypisać mu ochronę przed kleszczami, molami i komarami. Jest to zioło o niesłychanie wszechstronnym działaniu. Stosowany zewnętrznie może pomóc na krążenie krwi, bóle reumatyczne i mięśniowe.
Konieczne trzeba wymienić jeszcze jedno dość nietypowe zastosowania, a mianowicie może mieć pozytywny wpływ na osoby cierpiące na depresję. Z racji tego, że jest stosowany w wielu lekach uspakajających dostępnych w aptekach w dzisiejszych czasach należy częściej po niego sięgać i spożywać w sposób naturalny.