Kalarepa, znana również jako niemiecka rzepa, to warzywo krzyżowe.
Pomimo swojej nazwy kalarepa nie jest warzywem korzeniowym i nie należy do rodziny rzepy. Zamiast tego należy do rodzaju roślin Brassica i jest spokrewniona z kapustą, brokułami i kalafiorami.Ma długą liściastą łodygę i okrągłą główkę, która jest zwykle fioletowa, bladozielona lub biała. Wewnątrz jest zawsze biało-żółta.
Smak i konsystencja kalarepy są zbliżone do łodyg brokułów i kapusty, chociaż są nieco słodsze.
Główka jest szeroko stosowana w sałatkach i zupach, ale może być również pieczona lub smażona. Jej liście i łodygi są lekko chrupiące i gotują się podobnie do kapusty.
Kalarepa to doskonałe źródło składników odżywczych.
Jedna filiżanka (135 gramów) surowej kalarepy zapewnia:
Kalorie: 36
Węglowodany: 8 gramów
Błonnik: 5 gramów
Białko: 2 gramy
Witamina C: 93% dziennej wartości
Witamina B6: 12%
Potas: 10%
Magnez: 6%
Mangan: 8%
Folian: 5%
Warzywo jest doskonałym źródłem witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i odgrywa rolę w gojeniu ran, syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza i zdrowiu odpornościowym Ponadto jest bogata w witaminę B6, która wspomaga układ odpornościowy, metabolizm białek i produkcję czerwonych krwinek
Jest również dobrym źródłem potasu, minerału i elektrolitu, który jest ważny dla zdrowia serca i równowagi płynów.
Wreszcie, jedna filiżanka (135 gramów) kalarepy dostarcza około 17% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik pokarmowy wspomaga zdrowie jelit i kontrolę poziomu cukru we krwi.