Kiwi, inaczej agrest chiński, to owoc, który pochodzi z Chin, a popularny stał się w XX wieku za sprawą jego upraw i hodowli w Nowej Zelandii. Różne odmiany rosną także dziko w Chinach i od dawna są tam spożywane. Owoce te są jagodami. Mogą być one przechowywane przez okres 6 miesięcy, przez ten czas nie powinny stracić walorów smakowych i odżywczych.
Intryguje zarówno swoim egzotycznym wyglądem, jak i smakiem. Skórka kiwi, która pokryta jest małymi włoskami zachęca do sprawdzenia tego, w jaki sposób owoc wygląda w środku. Środek kiwi to zielony miąższ z białym środkiem i czarnymi, małymi pestkami wokół niego. Taki wygląd owocu sprawia, że kiwi, odpowiednio podane i właściwie wyeksponowane, może sprawdzić się na wielu różnych okazjach, na przykład różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Oprócz fantazyjnego, egzotycznego wyglądu, który sam z siebie może zachęcać ludzi do spożycia, kiwi wyróżnia się specyficznym, charakterystycznym i niepowtarzalnym smakiem. Może on różnić się zwłaszcza tym, w jakim stopniu dany owoc jest dojrzały. Mniej dojrzałe kiwi może być dosyć kwaśne i cierpkie, jest wtedy też raczej jasnozielone. Natomiast dojrzały owoc kiwi jest zwykle słodszy, jego smak i kolor jest głębszy i bardziej nasycony.
Kiwi to owoc, który zawiera wiele dobroczynnych dla ludzkiego organizmu składników. Oprócz białek, węglowodanów, tłuszczów i wody, w owocach tych znajduje się mnóstwo przeróżnych witamin, które mogą być niezwykle przydatne dla organizmu człowieka. Kiwi wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością witaminy C. W 100 gramach owocu występuje jej aż 59 mg. Jej zawartość zdecydowanie przeważa nad innymi. Do innych witamin, które znajdują się w kiwi zaliczyć można między innymi tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), witaminę B6, foliany, kobalaminę (B12), witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. Tak duża różnorodność witamin, które są zawarte w tym owocu sprawia, że z pewnością poprzez jedzenie kiwi można uzupełniać ich niedobór w swoim organizmie.
Kiwi to owoc smaczny, ładnie wyglądający, jak również posiadający wartości odżywcze. Jest to owoc, który może być spożywany nie tylko na co dzień, ale również podczas ważnych przyjęć, gdyż jego wygląd i smak zachęcają do jedzenia, są apetyczne i z pewnością ładnie wyglądają na stole. Oprócz tego kiwi to owoc, który warto włączyć do swojej codziennej diety, gdyż jest nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera wiele witamin i innych składników, które są potrzebne człowiekowi. Wybieranie tego owocu jest na pewno świetną opcją.