Kult szczupłego ciała i nienagannej sylwetki trwa. Dodatkowo w ostatnim czasie modnym stało się życie według zdrowych zasad. I słusznie bo otyłość i nadwaga to poważne schorzenia. Jednak w trakcie odchudzania powinniśmy pamiętać o tym, że diety cud mogą wyrządzić nam więcej szkody niż pożytku.
Odchudzanie to proces, a odpowiednio dobrana dieta i aktywność fizyczna, przy odrobienie cierpliwości są przepisem na osiągnięcie sukcesu. Częstym powodem przez który rezygnujemy z dalszego odchudzania jest niezadowolenie z osiąganych efektów. Dlatego warto pamiętać, aby wyznaczać sobie realne cele.
Jeśli zakładamy, że schudniemy dziesięć kilogramów w dwa tygodnie z pewnością czeka nas porażka, a po pierwszym tygodniu gdy zorientujemy się, że tempo utraty zbędnych i niechcianych kilogramów nie jest wystarczające, zarzucimy dietę i ćwiczenia. Dlaczego dieta nie działa? Przyczyn może być wiele, ale najogólniej mówiąc oznacza to, że jest źle dobrana.
Mechanizm jest bardzo prosty. Niezależnie od tego na jaki jadłospis się zdecydujemy, w odchudzaniu chodzi o to, aby spalić więcej kalorii niż przyjmiemy w postaci pożywienia. Jeśli mamy niedobór kaloryczny – chudniemy. Jeśli zaś przyjmujemy więcej kalorii, niż spalamy – tyjemy. Nasza dieta powinna mieć zatem odpowiednią kaloryczność.
Można obliczyć ją przy pomocy darmowych kalkulatorów dietetycznych dostępnych w internecie, a jeśli nie czujemy się na sile lub też mamy więcej kilogramów do zrzucenia możemy zwrócić się w tej sprawie o pomoc do dietetyka. Po drugie dieta może nie działać bo jest zbyt restrykcyjna. Głodzony organizm może zareagować na zgotowany mu szok, odkładaniem tkanki tłuszczowej. To mechanizm obronny, mający zabezpieczyć organizm na ciężkie czasu, których nadejście zwiastuje głodówka. Po trzecie dieta może nie działać bo jest zbyt monotonna.
Jeśli spożywamy tylko jeden rodzaj pożywienia możemy doprowadzić do sytuacji, w której naszemu organizmowi, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii, będzie brakować podstawowych składników odżywczych i również będzie on magazynować wszystkie pozyskane kalorie, w postaci tłuszczu.