Ogórki posiadają naturę termiczna ochładzającą, w 98% składają się z wody co czyni je doskonałym produktem do nawadniania organizmu.
Ich słodki smak powoduje, że są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Szerokie kulinarne zastosowanie umożliwia wykorzystywanie ich do wielu potraw oraz do przetwarzania na różne sposoby. Są bardzo popularnym składnikiem sałatek wiosennych oraz dodatkiem do kanapek. Smakują zarówno na surowo oraz w postaci ogórków kiszonych lub małosolnych.
Jakie witaminy ma ogórek?
Ogórki zawierają niewielkie ilości witamin: A, C, K, E oraz witamin z grupy B (B1,B2,B3,B4,B5,B6,B9), a także składniki mineralne : krzem i chlorofil.
Krzemowe pokarmy poprawiają metabolizm wapnia, ponadto wzmacniają układ nerwowy, tkanki serca, włosy, paznokcie. Krzem jest niezbędny do produkcji chrząstki stawowej a chlorofil wspomaga neutralizowanie toksyn w organizmie,
Zalety płynące ze spożywania ogórków:
– Spożywanie ogórków wpływa na złagodzenie objawów depresji, jako jedno z tymczasowych remediów mające wpływ na stopniowe przywracanie równowagi w wątrobie. Może być skuteczne w leczeniu umiarkowanych stanów depresji, których od czasu do czasu może doświadczać każdy człowiek. Zazwyczaj wystarczy włączenie spożywania ich do każdego posiłku.
- Oczyszczające działanie na krew.
- Neutralizowanie toksyn obecnych w organizmie.
- Działają korzystnie na serce, wpływają na odnowę naczyń krwionośnych i sercowych, na trzustkę, śledzionę, żołądek i jelito grube.
- Posiadają działanie moczopędne – spożywanie soku z ogórków wspomaga leczenie zapaleń nerek i pęcherza moczowego.
- Działanie wspomagające trawienie przede wszystkim jeśli są spożywane w postaci ogórków kiszonych.
Zastosowanie ogórków.
Sok z ogórków wykorzystywany jest do łagodzenia oparzeń, zwłaszcza słonecznych. Natomiast maseczka na twarz z ogórka upiększa i nawilża skórę.
W przypadku suchych i podrażnionych oczu lub przy zapaleniu oka okład z ogórka działa łagodząco.
Pomocny podczas gorących i suchych pór roku; jedzenie ogórków i picie soku działa ochładzająco w przypadku zapaleń, w tym również zapalenia żołądka,
zapalenia spojówek, bólu gardła, trądziku, zapalenia skóry oraz wydzielin skóry.
Ogórki zachowują swoje właściwości ochładzające nawet w trakcie gotowania.
Zawierają enzym trawienny, który działa oczyszczająco na jelita, niszczy robaki, przede wszystkim tasiemce.
Dzięki swojej niskiej kaloryczności 14kcal/100g są doskonałym składnikiem potraw dla osób przebywających na dietach odchudzających i oczyszczających.
Ogórki nie są zalecane osobom z biegunką,